

اگر میخواهید اندام زیبایی داشته باشید به باشگاه بدنسازی بروید و اگر میخواهید مغز خود را تمرین دهید، میتوانید به انواع مختلف موزیکها گوش دهید. به گفته جان هاپکین کمتر چیزی مانند موسیقی میتواند سبب تحریک مغز شود. اگر میخواهید ذهن خود را در دوران کهنسالی درگیر نگه دارید، گوش کردن به موزیک و یا نواختن آن یکی از بهترین روشهاست که خود باعث تمرین و ورزش برای مغز میباشد. تحقیقات نشان دادهاند که گوش کردن به موزیک میتواند همان قدر که باعث بهبود کیفیت خواب، حال عمومی، هوشیاری ذهن و حافظه میشود، باعث کاهش نگرانی، کاهش فشار خون و درد شود.
رابطه بین مغز و موسیقی
متخصصان در تلاشند تا دریابند که مغز چطور میتواند یک آهنگ را بشنود و بنوازد. این گونه است که سیستم استریو ارتعاشاتی را به بیرون میفرستد تا در طول هوا حرکت کنند و مقداری از آنها به داخل کانال گوش وارد شوند. این ارتعاشات پرده گوش را تحریک کرده و به صورت سیگنالهای الکتریکی به سمت مغز حرکت میکند و به چیزی تبدیل میشود که ما آن را به عنوان موسیقی درک میکنیم. جان هاپکین در طی آزمایشی، هنگامی که در ام.آر.آی خوابیده بود از خوانندگان رپ درخواست کرد که به صورت بداهه بخوانند و بنوازند تا در آزمایش ببیند که چه بخشهایی از مغز او واکنش نشان میدهد. موسیقی، ساختاری شبیه به ریاضی و گاهی شبیه به معماری است و اساس آن رابطهی بین یک نت و نت بعدی آن میباشد. ممکن است نسبت به آن آگاه نباشید ولی مغز شما برای درک آن باید محاسبات زیادی را انجام دهد. شروع به یادگیری یک ساز کنید و قدرت خلاقیت خود را افزایش دهید. متخصصان پیشنهاد میکنند به آهنگهایی که فرزندانتان و حتی نوههایتان گوش میکنند، گوش کنید. اغلب به گوش کردن موزیکهایی با یک ژانر خاص و یا آهنگهای یه دهه خاص عادت کردهایم و عموما از گوش کردن به هر آهنگ دیگری از دورههای دیگر و سبکهای دیگر دوری میکنیم. موزیکهای جدید به گونهای مغز را تحریک میکنند که با آهنگهای قدیمی این اتفاق نمیافتد. ممکن است که در ابتدا خوشایند نباشد ولی این نا آشنا بودن باعث میشود مغز برای درک و شناخت صداهای جدید به تکاپو بیفتد.
موسیقی و ذهن، تاثیرات موسیقی بر روی مغز
موسیقی ملودیهایی را برای ما به ارمغان میآورد که زندگی فعلی ما را به گذشته وصل میکند. در واقع وسیلهای برای افزایش تمرکز، انگیزه بیشتر برای سخت کار کردن و دنبال کردن رویاهایمان میشود. ما غالبا از موسیقی برای به اشتراک گذاشتن عشقمان به خانواده و دوستانمان استفاده میکنیم. موسیقی میتواند بیانگر هر نوع احساس نظیر خشم و عصبانیت هم باشد و یا میتوان از آن به عنوان راهی برای نزدیکتر شدن به دیگران و یا کنار آمدن با احساسات ناخوشایند، استفاده کرد. در هر فرهنگی که در تاریخ بشریت ثبت شده، دارای موسیقی خاص در زندگیهایشان با روشهای مختلف بودند. با بیش از 50،000 سال تجربه موسیقی و همچنین زندگی موسیقیایی، مغز انسان طی روندهایی طوری تکامل یافته که با شنیدن فرکانسهای صوتی میتواند باعث خلق بسیاری از کارهای خلاقانه و پیشرفتهای چشمگیری شود. موسیقی دارای فواید و مزیتهای زیادی است. خیلی از آنها بدون دخالت و فکر کردن ما درباره این که چه صداها و چه ملودیهایی را می شنویم، اتفاق میافتند.
- آماده اید تا ببینید که موسیقی چطور اتفاقات مثبت را در زندگی روزمره شما رقم میزند؟
بهترین تاثیرات موسیقی روی مغز
موسیقی میتواند مغز و بدن را در راههای متعدد و گاهی غیر منتظره تحت تاثیر قرار دهد. ممکن است احساس کنید که پاهایتان شروع به ضربه زدن میکنند، انگشت هایتان ممکن است همراه با ریتم آهنگ شروع به ضربه زدن و رقصیدن کنند. گاهی اوقات گردن شما، شانههایتان و یا سرتان با ریتمی که میشنوید شروع به حرکت میکنند. وقتی که موزیک بدن شما را با خود همراه میکند، اتفاقات باور نکردنی دیگری وجود دارد که میتوانند تاثیرات مثبتی روی مغز بگذارند.
- موسیقی میتواند حافظه شما را تقویت کند
موسیقی توانایی منحصر به فردی دارد که میتواند مکانیسم حافظهی مغز شما را تقویت کند. کمک میکند تا خاطرات قدیمی مثل خاطرات کودکی را به حد و اندازهای به یاد بیاورید که گویی دوباره به آن زمان بازگشته و یک بار دیگر آنها را حس میکنید. خاطرات آن لحظه با جزییات باور نکردنیای تنها با گوش کردن یک بار به آن موسیقی، پیش روی شما دوره میشود. قدرت موسیقی به اندازهای زیاد است که میتواند مانع بسیاری از بیماریهای ذهنی نظیر آلزایمر شود. بیماران میتوانند آهنگهایی را که در دوران جوانی یاد گرفتهاند را در حالی که با مریضی خود مجادله میکنند، بخوانند. این کار میتواند زنده کننده خاطرات قدیمی باشد، میتواند حتی آنها را تشویق به نواختن ساز کند و یا بازگو کننده یک ملودی محبوب در یک لحظه باشد. این تاثیرات پتانسیلی برای درمان تمامی رنجهای ناشی از بیماریها و آسیبهای مغزی مانند آلزایمر را با استفاده از موسیقی به وجود میآورد.
2. موسیقی تمرکز شما را افزایش میدهد
آیا تا به حال دقت کردهاید که وقتی آهنگ مورد علاقهتان پخش میشود چه اتفاقی برایتان میافتد؟ نوعی ریز بینی در جایی که شما روی عناصر موزیک تمرکز میکنید و این که چطور آن را حس میکنید و چه احساسی پیدا میکنید برای شما اتفاق میافتد. از آن جایی که موسیقی از کمتر چیزهایی در جهان است که میتواند به جای بخشی از مغز، کل آن را به هیجان و تحریک در بیاورد، باعث تمرکز و دقت بالا میشود. بعضی از مردم به هنگام مدیتیشن برای آرامش و خالی کردن ذهن خود، از هر گونه افکار منفی از موسیقی استفاده میکنند. بعضی دیگر به هنگام کار کردن و یا مطالعه از موسیقی استفاده میکنند تا بتوانند اطلاعات بیشتری را که تمایل به جذب آن دارند در ذهنشان نگه دارند. موزیک به هنگام یک جلسه ورزشی طولانی روی تردمیل که به دلیل خستگی زیاد باعث کاهش تمرکز میشود به منظور رسیدن به هدف نهایی بسیار موثر است. یکی از جدیدترین نکات تمرکزی که موسیقی قادر به خلق آن است، تمرکز روی خواب است. موسیقی میتواند برای آن دسته از افرادی که از افکار مشوش و کارهایشان در شب رنج میبرند، آرامش زیادی را با پاک کردن ذهن آنها از درگیریها همراه داشته باشد.
3. موسیقی میتواند قدرت خلاقیت شما را افزایش دهد
موسیقیهای امروزی به شما کمک میکنند تا بتوانید خلاقیتهای شخصی خود را ارتقا دهید. راوی مهتا Ravi Mehta پروفسور مدیریت بازرگانی در دانشگاه Illois تاکید کرد که صداهای جدید در محدوده 70 دسیبل باعث تقویت عملکرد فردی در کارهای خلاقانه میشوند. او همچنین طبق مطالعاتش تاکید داشت که موسیقی باعث افزایش خلاقیت در انتخابها برای خرید کالاهای جدید میشود. خیلی مهم است که میزان صدا را تا 70 دسیبل نگه دارید، محققان دریافتند که افزایش حجم صدای موزیک باعث بر هم زدن تمرکز میشود.
نتیجه گیری: به جای کار کردن در یک اتاق آرام سعی کنید در یک اتاق با پیش زمینهای از یک موزیک کار کنید.
4. موسیقی میتواند باعث افزایش IQ شما شود
تحقیقات نشان دادهاند کودکانی که به طور مرتب موسیقی گوش میکنند و یا دائما در حال نواختن سازی هستند، دارای ضریب هوشی خیلی بالاتری نسبت به کودکان هم سن خودشان که تا به حال موسیقی کار نکردهاند، هستند. در یک کلاس که به مدت 20 روز در آن موسیقی پخش میشد، دکتر Sylvain Moreno به این حقیقت پی برد که 90% بچههایی که تحت تأثیر موسیقی بودند، تغییرات فیزیکیای در مغزشان اتفاق افتاد که باعث انتقال سریع اطلاعات شناختی در آنها شد. در یک پروژه تحقیقاتی که توسط دانشگاه York ترتیب داده شد، کودکانی در بازه سنی 6-4 سال در یک برنامه کامپیوتری مربوط به انیمیشن و کارتون شرکت داده شدند. یک گروه در طول آزمایش به همراه موسیقی کار میکردند و گروه دیگر بدون موسیقی. هر گروه 2 جلسهی 1 ساعته در هر هفته و به مدت 4 هفته داشتند. کودکانی که همراه با موسیقی به انجام کار مشغول بودند در تست ضریب هوشی در زمینههای فراخوانی کلامی، تجزیه و تحلیل اطلاعات و استدلال مبتنی بر زبان امتیاز بالاتری آوردند.
5. موسیقی به شما کمک میکند تا بتوانید با شرایط سخت کنار بیایید
موسیقی راهی را برای ما هموار میسازد تا جهان اطرافمان را بهتر درک کنیم. موسیقی وضعیت هوشیاری را به روشهای زیادی تغییر میدهد. در سال 1992، مطالعات متعددی نشان دادند در محیطهایی که برای انجام کاری زمان لازم است، وقتی که موسیقی نواخته میشود گویی زمان سرعت گرفته و کارها سریعتر انجام میشوند. اکثر فروشگاهها خطهای تلفن و اتاقهای انتظارشان را با موسیقی همراه میکنند چرا که باعث میشود مشتری نظرش را دربارهی زمان انتظار تغییر دهد و احساس خستگی نکند. موسیقی تجربه حس دیگری را نیز به شما میدهد و آن این است که بر اساس درک شخصی شما به زندگیتان سرعت و ریتم میدهد. ملودیهای تند زمان را برای شما تندتر و شما را در انجام سریعتر کارها کمک میکند و همچنین ملودیهای آرام گذشت زمان را برای شما کندتر میکنند.
6. موسیقی میتواند به شما کمک کند تا دردهایتان را کنترل کنید
وقتی در موقعیتی هیجانی و پر استرس قرار میگیرید، موسیقی اینکه چطور محرکهای فیزیکی را درک کنیم تغییر میدهد. موسیقی به اندازهای قدرتمند است که میتواند در زمان وقوع آسیبها، مشکلات و سختیها درد و رنج ناشی از آنها را کنترل کند. بنا به گزارشات تهیه شده حتی بیمارانی که در بستر مرگ به سر میبرند، نواخته شدن موسیقی در محیط اطراف آنها باعث کاهش درد و التیام آنها شده است. موسیقی به ما این اجازه را میدهد تا فاصله بین واقعیتهایی را که مغز در شرایط و موقعیتهای مختلف با آن رو به رو میشود، پر کنیم. کسانی که دچار آسیبهای مغزی شدهاند توسط موسیقی میتوانند با خانواده و دوستان خود ارتباط بهتری برقرار کنند. شما میتوانید این مزیت را حتی بیشتر هم به کار گیرید اینگونه که به جای گوش کردن به یک آهنگ تکراری و همیشگی شروع به ساخت یک آهنگ کنید. در 11 تحقیق انجام شده، مدارک ارائه شده حاکی از آن است که نوشتن و ساختن یه آهنگ تاثیرات خوبی روی حس آرامش، انرژی، خستگی و اضطراب دارد. اگر در هر لحظه حس کردید که نیاز شدیدی به گوش کردن آهنگ مورد علاقهتان دارید، این حس به دلیل فرمان مغز میباشد که در آن لحظه برای بهبود حال و بهتر شدنتان نیاز به شنیدن آن دارد.
7. موسیقی میتواند به تکامل شخصیت شما کمک کند
از تاثیرات جالب دیگری که موسیقی روی مغز دارد این حقیقت است که سلیقه موسیقیایی ما باعث شکل گرفتن شخصیت ما نیز میشود. موسیقی به ماکمک میکند تا شخصیتی را که در آینده به آن تبدیل میشویم را بتوانیم تعریف کنیم. در چندین آزمون، مطالعات و پروژههای تحقیقاتی که به بررسی موسیقی و پیشرفتهای جوانان میپردازد، نتایج بدست آمده به این حقیقت اشاره دارد که اولویتهای موسیقیایی افراد با بسیاری از خصوصیات و ویژگیهای خاص آنها مطابقت دارد. برای مثال طرفداران اُپرا به طور کلی مهربان، لطیف، خلاق و به میزان زیادی دارای اعتماد به نفس هستند. طرفداران موسیقی کانتری، شخصیت خون گرم و سخت کوش دارند. طرفداران موسیقی جامایکایی، افرادی بسیار خون سرد و راحت طلب دربارهی خود و جهان پیرامون خود هستند.
8. موسیقی سطح کارایی افراد را بهبود میبخشد
راه فوقالعاده دیگری که موسیقی قادر است روی روح و بدن ما تاثیر بگذارد، که قبلا هم به آن اشاره شده، این واقعیت است که موسیقی میتواند ما را در افزایش و همچنین پیشرفت در عملکردمان در شرایط و کارهای خاص کمک کند. تحقیقاتی که سالها پیش دربارهی مغز و موسیقی انجام شده میگوید که موسیقی میتواند گیرندههای مغز انسان را تحریک کند و این عمل باعث میشود که مغز با بخشهای مختلف دیگر بدن ارتباط برقرار کرده و بتواند به بهبود کارایی بدن به روشهای مختلفی کمک کند. همچنین گویای این هستند که گوش کردن به آهنگ مورد علاقهتان به همان اندازه که باعث افزایش انرژی فیزیکی بدن میشود، به تحریک و ترشح آدرنالین و دیگر هورمونها کمک میکند. به عنوان مثال نگاهی به تمرین در باشگاه ورزشی بیاندازیم. وقتی آهنگ مورد علاقهمان را میشنویم که با صدای بلند پخش میشود، مغز ما آن را شناسایی کرده و در نتیجه غدد فوق کلیوی تحریک میشود. آدرنالین ساخته شده در غدد تحریک شده باعث روشن شدن افکار، افزایش انرژی و افزایش تمرکز میشود بنابراین کارایی ذهن و بدن شما را به طور چشم گیری افزایش میدهد. اگر احساس خستگی میکنید و در یک روز کسل کننده بیانرژی هستید، این میتواند تمرین شما را بسیار تاثیرگزار کند و همچنین مانند یک نیروی انگیزشی بعد از یک روز کاری خسته کننده باشد. عدهای بعد از گوش کردن به بعضی از آهنگها حس قویتری با ترشح آدرنالین خواهند داشت که این فرصت را به آنها میدهد که بتوانند در حین کار، خود را در موزیک غرق کنند و از تجربهی این حس لذت ببرند.
9. موسیقی میتواند هورمونهای بدن را متعادل کند
وقتی که به آهنگهای غمگین و ملودیهایی که از آنها لذت نمیبریم و یا ساختههایی که خاطرات تلخ را برای ما بازگو میکنند، گوش میدهیم، هورمونهای استرس مانند کورتیزول توسط بدن ترشح میشود. وقتی کورتیزول زیاد ترشح شود باعث دو چندان شدن استرس میشود. اگر مقدار هورمونها تا حد زیادی نامتعادل شود ممکن است مشکلات جدیتر مربوط به استرس برای ما پیش آید و وقتی به موسیقیای گوش میدهیم که از آن لذت میبریم، هورمونهای دپامین، سراتونین و اندورفین ترشح میشوند که باعث احساس خوشحالی، اطمینان و آرامش به ما دست میدهد. اینها همان هورمونهایی هستند که به هنگام ورزش و تفریح و همچنین هنگامی که غذای لذیذی را که دوست داریم، میخوریم نیز ترشح میشوند.
10. موسیقی به شما کمک میکند تا از استرس رهایی یابید
گوش کردن به موزیک مورد علاقهتان میتواند به اندازه 30 دقیقه ماساژ مفید و مثمر ثمر باشد و شما را از استرس و اضطراب رها سازد. این مزیت به این سبب است که جریان خون زیادتر میشود و ذهن عاری از هر گونه افکار منفی، افسوس و حسرت میشود. وقتی به مغز اکسیژن بیشتری برسد، کمتر چیزی میتواند باعث حواس پرتی و عدم تمرکز در مغز شود و این باعث کاهش احتمال تجربهی انرژیهای منفی و به دنبال آن باعث شادمانی بیشتر میشود. با تمرکز روی موسیقی به جای مشکلات روزانه زندگی، استرس کاهش یافته در حالی که کیفیت زندگی فردی افزایش مییابد.
11. موسیقی میتواند استدلال و مهارت حرکتی شما را پیشرفت دهد
زمانی که حرکات بدن با موزیک یکی میشود، به کودک این اجازه را میدهد که حرکات خود را به خوبی با آهنگ هماهنگ کند. آیا تا به حال به حرکات انگشتان خود به هنگام آواز خواندن دقت کردهاید؟ همهی این حرکتها به کنترل دست و انگشتان شما کمک میکند. ریتم یک موزیک با حرکتهای فیزیکی بدن شما که مربوط به موزیک میشود ارتباط دارد و به مغز کمک میکند تا خاطرات آن لحظه را به حافظهی بلند مدت خود بسپارد.
12. موسیقی به شما کمک میکند تا در رویدادهای اجتماعی بهتر ارتباط برقرار کنید
اغلب در رویدادها، مهمانیها، عروسیها و کنسرتها از موسیقی استفاده میشود که خود یک زمینه برای فعالیتهای اجتماعی فراهم میآورد و به جمع کردن افراد به دور هم و به برقراری ارتباط آنها با یکدیگر کمک میکند. با به اشتراک گذاشتن علاقهها و سلیقههای یکسان در موسیقی افراد به سرعت موضوعهای مشترک با یکدیگر پیدا میکنند. این همان چگونگی شروع و شکل دادن یک رابطه است. وقتی دارای انتخابها و اولویتهای موسیقیایی یکسانی باشیم برقراری رابطه با یکدیگر آسانتر میشود.
13. موسیقی در درمان بیماریهای قلبی نیز موثر است
بیماریهای قلبی یکی از بزرگترین عاملان مرگ در سراسر جهان است. بیشترین کاری که انجام میدهیم باید تلاش برای مقابله با آن و آوردن روشهای مقابله در اولویتهای زندگیمان باشد. عامل این بیماری استرس و اضطراب میباشد. مطالعات نشان دادهاند که گوش کردن به سبکهای مختلف موسیقی، اضطراب، استرس و تنشهای عصبی بیماران کرونر قلبی را که تحت درمان هستند به طور چشمگیری کاهش میدهد. فشار خون که در بیماری کرونر قلبی نقش مهمی دارد را نیز کاهش میدهد.
14. موسیقی میتواند سطح ضریب هوشی احساسی شما را بالا ببرد
از دیگر ویژگیهای شگفتانگیز موسیقی این است که میتوانیم افراد مختلف را راحتتر شناخته و درک کنیم. با گوش کردن به موزیکهایی که اقلب آنها را موزیکهای شاد و انگیزشی تعریف میکنند، افراد قادر به بیان صورت و حرکات بدن Body Language در ارتباط با احساس شادمانی و احساسات مشابه آن هستند. وقتی همین کار را با آهنگهای غمگین انجام میدهیم همان نتایج را بدست میآوریم با این تفاوت که این بار بیان صورت و Body Language منفی است. کودکان مبتلا به اوتیسم به کمک موسیقی درمانی توانستهاند دستاوردهای بزرگی را در بهبود ضریب هوشیشان تجربه کنند. دلیل این دستاوردها این است که موسیقی میتواند به طور همزمان جفت نیم کرههای مغز را تحریک کند.
15. موسیقی میتواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند
سیستم ایمنی، مکانسیم طبیعی بدن در برابر بیماریهاست. اگر شما سیستم ایمنی قویای دارید، احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف در شما کمتر است. راههای بسیار زیادی برای داشتن سیستم ایمنی قوی وجود دارد. شما ممکن است از ویتامینها، مکملها استفاده کنید و یا سبک غذا خوردنتان را تغییر دهید. آیا به آهنگهای مورد علاقتان نیز مرتبا گوش میدهید؟ محققان در موسسه Leipzig در Max planck آلمان و همچنین دانشگاه Sussex به طور همزمان به این نتیجه رسیدهاند که گوش کردن به موزیکهای پر انرژی باعث افزایش سطح پادتن در بدن میشود. در این مطالعه محققان 300 نفر را در آزمون خود شرکت دادند. از شرکت کنندگان درخواست کردند که یا به آهنگهای شاد گوش کنند و یا به صورت رندم به موزیکهای مختلف گوش کنند. شرکت کنندگانی که به موزیکهای شاد گوش کردند هورمون کورتیزول کمتری در بدنشان در مقایسه با افرادی که به موزیکهای متفرقه گوش کردند، ترشح شد. بعد از 50 دقیقه گوش کردن به آهنگهای شاد، شرکت کنندگان در مقایسه با گروههای دیگر، ایموگلبین A بیشتری داشتند که این خود اولین خط دفاع ایمنی در برابر بیماریها است.
دوستان عزیز، امیدوارم که این مقاله در مورد اهمیت موزیک به شما کمک کند و امیداریم که در طول روز به موزیک گوش فرا دهید و در صورت امکان حتما یک ساز را برای یادگیری انتخاب کنید